Hae sivustolta

Aloita kirjoittamalla vähintään 3 merkkiä

    Valokuitu on ympäristötietoinen valinta

    Viime vuosien mobiilidatabuumi on osoittanut jo jonkin aikaa heikentymisen merkkejä. Yhä useampi valitsee kiinteän nettiliittymän kotiin, taloyhtiöön ja yritykseen. Ympäristöasioiden ja kestävän kehityksen ollessa kaikkien huulilla, kehityssuunta tuntuu mielekkäältä.

    Monelle tulee yllätyksenä, että mobiililaajakaista vie sähköä huomattavasti kiinteää laajakaistaa enemmän. Yhden talouden tasolla laajakaistan kulutus ja päästöt eivät tietenkään näyttele suurta osaa kokonaisuudessa. Merkitys kasvaa, kun siirrytään operaattoritasolle - siirtymä 4G:stä 5G-verkkoihin jopa kaksinkertaistaa mobiilitukiasemien sähkönkulutuksen.

    Sähkönkulutus kasvaa mobiiliyhteyksissä siirrettävän datamäärän mukaan. Tässä kiinteät yhteydet ovat mobiililaajakaistaa energiatehokkaampia, eikä datamäärän kasvu kiinteässä verkossa nosta sähkönkulutusta samalla tavalla.

    Kiinteässä laajakaistassa data tyypillisesti kulkee kupari- tai valokuitukaapelia pitkin. Valokuituyhteys on näistä kahdesta ympäristön ja käyttäjän kannalta paras vaihtoehto.

    Valokuidun pitkäikäisyys säästää ympäristöä


    Verkon kuin verkon rakentamisesta tulee kuormitusta ympäristölle. Valokuituverkkoa rakentaessa valokuitukaapelit kaivetaan yleensä maahan muovisissa suojavaipoissa. Kun verkko on kerran rakennettu, se kestää vuosikymmeniä. Pitkä käyttöikä jakaa rakentamisesta koituvaa ympäristön kuormitusta pidemmälle aikavälille ja uusia nopeusluokkia saadaan käyttöön päätelaitteita päivittämällä

    Myös mobiililaajakaistat hyödyntävät valokuitua, sillä jokainen tukiasema ja masto on kiinni valokuituverkossa. Mobiiliverkkojen ympäristökuormitusta lisää se, että vaikka mastot mahdollistavat siirtymisen 4G:stä 5G:n, joudutaan joka tapauksessa päivittämään ja lisäämään muuta laitteistoa sekä akustoa.

    Tahti on valokuituun verrattuna tiivis: koko mobiiliverkon laitteisto uusiutuu vähintään noin kymmenen vuoden välein, kun siirrytään seuraavaan G:hen. Tällä hetkellä Suomessa 5G:n rakentaminen on alkuvaiheessa ja 6G:n kehitystyö jo hyvässä alussa.

    Valokuidun kapasiteetti vastaa datamäärien räjähdysmäiseen kasvuun

    Tällä hetkellä keskivertolaajakaistan tiedonsiirtonopeus on alle 100 megabittiä sekunnissa, paitsi jos käytössä on valokuitu. Valokuitu tarjoaa jo nyt gigan ja tulevaisuudessa jopa 100 gigan laajakaistanopeudet ilman muutoksia itse kuituverkkoon.

    Kapasiteetille on tulevaisuudessa käyttöä, sillä jo vuonna 2030 dataa ennustetaan tietoliikenneverkoissa liikkuvan yli satakertaisesti nykyhetkeen verrattuna. Datamäärien räjähdysmäinen kasvu laittaa sekä kiinteät että ennen kaikkea mobiiliverkot koville.

    On sanomattakin selvää, että valokuituyhteys on oikea valinta tulevaisuuden verkkoyhteydeksi, sillä kuidun tiedonsiirtokyky on käytännössä lähes rajaton. On myös toivottavaa, että pienempi osa kasvavasta datamäärästä liikkuu tulevaisuudessa mobiilissa verkossa kasvattamassa operaattoreiden sähkönkulutusta ja lisäämässä ympäristön kuormitusta.

    Oppaasi
    Marko Jokela
    vt. toimitusjohtaja

    Aiheet: