<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1335718923188186&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

BLC blogi

Luottamus on brandin ydin ranchilta Repovedelle

Posted by Jussi Rossi on 30.11.2016 22:24
Find me on:

Villin lännen tarinoissa kylästä toiseen kiertää lipevä kauppias, jonka vankkureista löytyvällä ihmerohdolla kaikki vaivat päänsärystä nivelrikkoon korjautuvat käden käänteessä. Kylän keskuskadulle parkkeerattu torimyynti saa liikkeelle koko joukon kirjavista vaivoista kärsineitä ja kauppa käy leikiten. Illan tullen, seteleitä takin taskut pullollaan, astuu oman aikansa tähtiapteekkari saluunaan, kumoaa pari siivua viskiä kurkkuunsa ja painuu maaten hymyssä suin. Ja ennen kuin aamu sarastaa, on hän jo matkalla seuraavaan kylään pahat mielessään. Hänelle ei ole merkitystä sillä, että rohto oli silkkaa lumelitkua – mikään vaiva ei parane, eikä mitään hyvää asiakkailleen koitunut. Äkkirikastumiseen tähtäävällä sankarilla on jo uudet markkinat kiikarissa; somen ja kuluttajasuojalautakunnan puutteessa kärvistelevät villinlännen asukit ovat valmiita höynäytettäväksi. Valheellinen viesti ei saavuta ostajia ajoissa, eikä vankkurin perälautojen hävittyä näkyvistä palautusoikeutta ole. Tarina toimii kerran ja sehän tässä tapauksessa riittää. Lännen kiertueen päätteeksi voi kokea täyttymyksen eläkkeelle siirtymisen myötä.

"On pienempi synti polttaa kynttilää molemmista päistä, kun piilotella sitä vakan alla."


Paljon on tapahtunut sitten tarinamme aikojen. Nykyisin meillä on asiakasta suojeleva lainsäädäntö, reaaliaikainen tiedonvälitys ja kaikkien päivät mukavan merkityksellisesti täyttävä sosiaalinen media. Enää ei meitä helppoheikit höynäytä, vaan tiedämme mitä haluamme, mitä oikeuksiimme kuuluu ja sen, että vaihtoehtoja riittää globaaleilla markkinoilla loputtomasti, jos ensimmäinen valintamme pettää tai ei 100 % täytä odotuksiamme. Terva ja höyhenet ovat niiden toimijoiden kohtalo, jotka lupaavat liikoja. Entä mitä tapahtuu kun ostaminen, valitseminen ja vaihtaminen on entistä helpompaa ja muodostumassa jopa itse tarpeen tyydytystä tärkeämmäksi arvoksi. Ainakin markkinoinnissa kaiken digi-some-automaatio-tekoäly –kohun keskellä on hyvä muistaa, että kova ydin on edelleen sama ja koostuu kahdesta osasta:

 

  1. Kaikki (ainakin vielä toistaiseksi) tapahtuu ihmisten välillä ja kivikautisen käyttöliittymän, aivojemme kautta.
  2. Kaikessa tekemisessä tulee pyrkiä herättämään tunteita ja vahvistaa luottamusta.

 

Tämä, ja vain tämä, ratkaisee pelin.


BLC-blogi-jussi-rossi.jpg
Pidän yksinkertaisista asioista ja vaikka se vaikeaa onkin, pitää mielestäni aina mahdollisuuksien mukaan pyrkiä yksikertaistamaan sanomaa. Olen omassa työssäni pitänyt yhtä johtoajatusta jo toistakymmentä vuotta, eikä sen voima ole rapautunut digitalisaation myötä tai printin vaihtuessa someen. Se kuuluu näin: tee hyvää työtä, ja muista kertoa siitä. Kaikessa karuudessaan tuo ohje pitää sisällään paljon tärkeitä asioita. Ensinnäkin se tarkoittaa, että tehdään asioita, tehdään työtä, ja vieläpä hyvin. Ei siis tyydytä vain puuhasteluun vaan luodaan ympärille lisäarvoa uurastuksen kautta. Toiseksi muistetaan kertoa siitä työstä, mitä on tehty. Jos kerrotaan tarinoita näin aidosti organisaation arkeen pohjautuen, ei ole vaaraa katteettomista lupauksista tai siitä, että markkinointi ja myynti lupaa yhtä, ja toisaalla tehdään kentällä jotain ihan muuta. Pahin isku luottamukselle, suurin karhunpalvelus koko yritykselle, on pettää asiakkaille annetut lupaukset. Ja toisin päin, tyytyväinen asiakas ja tarinat todellisista onnistumisista, herättävät kiinnostusta, välittävät tunteita ja luovat luottamusta. Kolmas kulma ohjenuoraan on suomalaisten helmasynti, eli vaatimattomuus. On pienempi synti polttaa kynttilää molemmista päistä, kun piilotella sitä vakan alla. Mitä voimme hävitä, jos kerromme avoimesti mitä teemme ja missä olemme hyviä? Tai kuinka tyytyväisiä asiakkaamme meihin ovat? Ja kun kaikki pohjautuu todelliseen tekemiseen, ei ylilyönnin vaaraa juuri ole. Ja hei, jos joku pahoittaa mielensä tai ärsyyntyy, on sekin reaktio ja markkinoilla juuri mikään ei ole kurjempaa kuin jättää yleisönsä kylmäksi, olla tulematta huomatuksi.

Lopuksi vielä pieni tarina siitä, miten tärkeää on olla linjakas ja aito. Lanseerasimme keväällä uuden ydinviestimme ”BLC – Oppaasi turva- ja tietotekniikassa”. Samalla uudistimme verkkosivumme ja toimme entistä vahvemmin suomalaisuuden viestintämme keskiöön. Kovassa kiireessä päädyin turvautumaan kuvapankkikuviin uuden sivumme kuvituksena ja mukaan eksyi myös norjalaisia vuonoja ja kanadalaisia rotkoja, perisuomalaisten maisemien joukkoon. Palaute oli välitön ja reipas. Kun olemme suomalainen yritys ja tuomme ylpeästi kotimaisen historiamme mukaan viestintäämme, sen on oltava aidosti suomalaista ja lunastaa osaltaan teemamme mukainen lupaus. Tajusin erheeni, tunsin piston sydämessä ja päätin pikimmiten korjata asian. Samalla olin kuitenkin myös ilahtunut siitä, että viestimme oli koskettanut henkilöstöä ja asiakkaitamme, herättänyt tunteita ja antanut aihetta palautteeseen. Nyt sivuillamme on oman kuvausmatkan antia Repoveden kansallispuistosta. Nukun taas yöni hyvin, enkä pelkää tervaa ja höyheniä.

 

Lataa tästä BLC:n vuosikatsaus

Topics: BLC

Tilaa blogi sähköpostiisi

Viimeisimmät artikkelit: