<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1335718923188186&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

BLC blogi

Liukuhihnalta näppäimistölle - pilvipalvelut muuttavat työtä

Posted by Teemu Ahlström on 12.10.2016 15:49

Office 365 voidaan nähdä kokoelmana pilveen vietyjä Microsoftin viestintä- ja yhteistyöpalveluita. Mielestäni se on osa paljon suurempaa murrosta, jonka keskellä elämme. Ihmiskunnan historian aikana olemme kokeneet muutaman megaluokan murroksen. Ensimmäinen hyppäys tehtiin, kun siirryimme metsästäjä-keräilijästä maanviljelyyn. Seuraava rakennemuutos tuli tuhansia vuosia myöhemmin, kun siirryimme maataloudesta teolliseen aikaan. Nyt olemme jälleen murroksen kourissa, tällä kertaa se saattaa olla rajumpi kuin koskaan aiemmin. Olemme siirtymässä jälkiteollisesta ajasta tietotyön aikaan, liukuhihnalta näppäimistölle.

"Jokaisella ajalla on omat haasteensa ja paradigmansa. Tietotyön aika haastaa ihmiset uudella tavalla."

Jokaisella ajalla on omat haasteensa ja paradigmansa. Tietotyön aika haastaa ihmiset uudella tavalla. Emme enää ole pelkkiä tuotannontekijöitä ja kulueriä. Olemme uusien tuotteiden ja palveluiden, parempien prosessien, yhdessä tehtävien asioiden ja uudenlaisen asiakaspalvelun moottoreita. Teollisessa työssä tehokkuutta oli se, että jokaiselle työvaiheelle löytyi sopiva työkalu, joka oli käden ulottuvilla. Tietotyön näkökulmasta Office 365 tekee saman – oli se sitten läppäri, tabletti tai kännykkä, erilaisille viestintätarpeille löytyy sopiva sovellus mille tahansa käyttämällesi laitteelle. Laitteista on itse asiassa tullut uusi työpaikka.

Office 365 tyyppisistä IT-tuottavuusjärjestelmistä puhuttaessa suurin hyöty tulee käytön kautta. Kysymys on siitä, miten uudet ratkaisut muokkaavat tapaamme tehdä työtä.

 

Vuonna 2020 työelämässä on useita eri sukupolvia, jotka mieltävät työn hyvin eri tavoin

Puhutaan X -sukupolvesta 1964-1979 syntyneistä, vuosituhannen vaiheilla täysi-ikäistyneistä milleniaaleista, diginatiiveista ja immigranteista, joskus jopa digisyrjäytyneistä. Työelämässä on ihmisiä, jotka mieltävät työnsä hyvin eri tavoin. Työ on kuitenkin menossa enenevässä määrin siihen suuntaan, että sitä tehdään yhdessä. Miten sovitetaan erilaisten ihmisten työtavat siten, että lopputulema on tehokasta? Kuluttajina olemme tottuneet erityyppisiin viestintä- ja yhteistyöratkaisuihin: Skypet, Whatsappit, Gmailit, Facebookit ja Twitterit ovat tuttuja.

"Mutta miten on, kun astumme töihin? Siirtyvätkö modernit työtavat mukanamme, kun laitamme kulkulätkän kaulaan?"

Mutta miten on, kun astumme töihin? Siirtyvätkö modernit työtavat mukanamme, kun laitamme kulkulätkän kaulaan? Office 365 voi harmonisoida ihmisten työtavat siten, että kaikki puhuvat samaa kieltä. Kun viestintäratkaisut ovat keskitetty yhdelle alustalle, yhdessä tekeminen voi muuttua tehokkaammaksi.

 

Niiden töiden, joita ei voida automatisoida, tuottavuuden nosto on haasteellista

Automaatio ja tietotekniikka ovat tuoneet valtavia kustannussäästöjä jo useamman vuosikymmenen ajan. IT- ja HR-osastojen ei ole tässä mielessä tarvinnut tarttua siihen haasteeseen, että ihmisten tuottavuutta lähettäisiin nostamaan. Nyt kuitenkin aika näyttää olevan kypsä tälle. Mitä luovampaan ja asiakaslähtöisempään työhön mennään, sitä suuremmaksi kasvaa parhaimman ja heikoimman ero. Sanotaan, ettei kukkokaan käskemällä laula. Myös ihmiset toimivat parhaiten, kun saavat itse vaikuttaa omiin asioihinsa. Lisäksi työelämässä parempi joustavuus työtavoissa, -ajassa ja -paikassa lisäävät ihmisten hallinnan tunnetta ja tämän on todistettu lisäävän ihmisten tuottavuutta.

 

Uusien laitteiden ja sovellusten myötä ihmisten täytyy nostaa valmiuttaan uuden oppimiseen

Työ on samaan aikaan muuttumassa entistä monimuotoisemmaksi. Suomessa on Microsoftin laskujen mukaan yli miljoona Office 365 yritys- tai oppilaitoskäyttäjää. Isolle osalle suomalaisista se on tullut työvälineeksi, jonka ympärillä koko työ pyörii. Office 365 sisältää yli tusinan verran palveluita kommunikoinnista ja yhteistyöstä aina tehtävienhallintaan ja datan analysointiin. Yhden palvelun alle on tuotu ne elementit, jotka tekevät tietotyöstä tehokasta. Organisaatioiden kypsyystasoa kannattaa nostaa siten, että uusien palveluiden käyttöönotto ei rasita liikaa. Nopea oppiminen ja nopea poisoppiminen tulevat osaltaan määrittämään sen kuinka ketterä organisaatio on.

 

Työn täytyy energisoida, jotta luovuus ja tuottavuus kasvavat

Moni työläinen taistelee töissä ja osa uupuu arjessa. Erityisesti tietotyöläisiä vaivaa työn hallitsemattomuus, tiukat deadlinet, tuntemattomat järjestelmät ja huonot työtavat. Olemme siirtymässä teollisuuden ajasta tietotyön aikaan, jolloin suorittava työ automatisoidaan tai se siirtyy roboteille ja erilaisille palvelualustoille. Ihmisten työ siirtyy korvien väliin.

"Eilen toimineet työkalut eivät enää tänään olekaan sopivia."

Eilen toimineet työkalut eivät enää tänään olekaan sopivia. Työn täytyy energisoida, jotta tuottavuus kasvaisi – ihmiset jaksaisivat töissä ja uusia innovaatioita syntyisi. Ihmisten sisäinen motivaatio on tutkittu olevan yhteydessä ihmisen energisyyteen.

 

Parhaita työntekijöitä ei saada firmaan pelkällä palkalla

Ne ajat ovat menneet, jolloin pelkällä palkalla sai houkuteltua parhaat työntekijät. Työn merkityksellisyys, työn ja vapaa-ajan sovittaminen yhteen sekä joustavat työvälineet, -ajat ja-tavat ovat monelle tärkeämpiä kuin rahallinen korvaus. Työnantajat pystyvät näyttäytymään edukseen moderneilla työvälineillä ja -tavoilla. Monessa työssä paljon mielekkäämpi onnistumisen mittari on suoritukset kuin aika. Office 365 antaa hyvät valmiudet tehdä tehokasta tietotyötä jokaisen parhaaksi katsomalla tavalla.

Vaikka työelämä on kovassa murroksessa, uskon sen tuovan meille entistä mielekkäämpiä töitä. Kun suorittava työ siirtyy roboteille, jättää se ihmisille enemmän aikaa tehdä luovampia töitä. Nämä haastavat aivomme aivan uudella tavalla. Tulevaisuudessa työ tulee olemaan keskeisessä roolissa henkisessä kasvussamme matkalla kohti parasta potentiaaliamme.

 

Lataa BLC:n pilviopas:

Lataa tästä pilviopas

Topics: IT

Tilaa blogi sähköpostiisi

Viimeisimmät artikkelit: