Hae sivustolta

Aloita kirjoittamalla vähintään 3 merkkiä

    Televisio ei toimi – mistä etsiä vikaa?

    Televisio itsessään on jo vanha keksintö, mutta television ja televisiosignaalin kehitys jatkuu koko ajan. Nykyaikainen televisiosignaali kuljettaa mukanaan paljon muutakin informaatiota kuin pelkästään televisiokuvan ja ääniraidan.

    Informaation lisääntyessä signaali on yhä herkempi häiriöille.

    Kun jokin osa signaalin kuljettamasta informaatiosta putoaa matkalla pois tai television suorituskyky joutuu informaatiomäärän kanssa lujille, seurauksena on häiriö televisiokuvassa, äänessä, tekstityksessä, ohjelmaoppaassa – ja joskus näissä kaikissa yhtä aikaa.

    Televisiota katsoessa hidastelu ohjelmaoppaan latautumisessa, pikselöityvä kuva tai yleisesti huono kuvanlaatu tietysti ärsyttää. Televisiokuvan häiriön syytä metsästäessä tarkista myös nämä:

    1. Television liitäntäjohto


    Kaapelitelevisiopalvelun tarjoajana me BLC:llä olemme jäljittäneet syitä televisiokuvan häiriöihin pian jo viidellä vuosikymmenellä. Yllättävän usein häiriön syy löytyy lähempää kuin uskoisi: television liitäntäjohdosta.

    Kyse on siis siitä valkeasta johdosta, jossa on pyöreä liitin ja jonka toinen pää menee televisioon ja toinen seinän antennirasiaan. Sama johto kulkee meillä mukana usein ihan ensimmäisestä hankitusta televisiosta asti. Sitä runnotaan imuroidessa, taitellaan muuttolaatikkoon, revitään pistokkeesta irti huolettomasti, unohdetaan välillä tarpeettomana mykkyrälle kaapin perälle ja kaivetaan sieltä uudelleen käyttöön tarpeen mukaan.

    Mitättömän pienenkin näköinen vaurio johdossa voi olla syynä siihen, että televisiosignaali ei pääse kulkemaan ja jokin kanava tai kokonainen kanavanippu ei toimi niin kuin pitää.

    Joten aivan ensimmäiseksi: tarkista liitäntäjohdon kunto ja tarvittaessa testaa televisioosi toista johtoa (hätätilanteessa käytä vaikka sitä, joka on mykkyrässä kaapin perällä). Ylipäätään, häiriöttömän tv-kuvan varmistamiseksi television liitäntäjohto kannattaa uusia vaikka edes joka kymmenes vuosi.

    2. Antennirasia


    Eli se seinässä oleva pistoke, johon television valkea liitäntäjohto kiinnitetään. Myös antennirasia saa kolhuja siivotessa tai television liitäntäjohdon huolettoman käsittelyn mukana.

    Häiriötilanteessa vilkaise television taakse ja katso, onko antennirasia ehjä.

    Onko rasia asianmukaisesti seinässä kiinni? Pysyykö liitäntäjohto napakasti paikallaan?

    Antennirasian voi uusia. Ja erityisesti jos rasia on vaurioitunut niin, että se on päällepäinkin katsoen havaittavissa, se myös kannattaa uusia. Usein tämä myös ratkaisee ongelmat televisiokuvassa.

    3. Kiinteistön sisäverkko


    Tämän ongelman todentaminen omin voimin on jo hankalampaa. Kiinteistön sisäverkossa voi kuitenkin olla liitännöistä tai verkon rakenteesta johtuvia taajuusalueita, joissa tv-signaali etenee huonommin. Tämä voi aiheuttaa virheilyä, kuten esimerkiksi yhden kanavan tai kanavanipun häiriöitä muiden kanavien toimiessa normaalisti.

    Jos ongelmat toistuvat tai jatkuvat, kannattaa sisäverkon kuntokin tarkistaa.

    Ylipäätään, jos kiinteistö ja sen tv-sisäverkko ovat viettäneet jo useammat tasakymmensyntymäpäivät, kannattaa vaikka pintaremontin suunnittelun yhteydessä pyytää asiantuntija katsomaan verkon kunto ja tarvittaessa uusia antennirasioiden lisäksi myös kiinteistön verkkoa.

    4. Käyttämäsi televisio ja/tai digiboksi


    Kuten kaikki laitteet, myös televisiot ja digiboksit vanhenevat ja saattavat ikääntyessään hidastua. Kuten todettua, nykyaikaisessa televisiosignaalissa kulkee mukana valtava määrä informaatiota, jota ikääntyneen tai heikkotehoisen laitteen on haastavaa prosessoida.

    Vaikka televisiostaan katsoisi vain kanavia 1 ja 2, signaali tuo televisiolaitteelle jatkuvasti informaatiota. Lähete sisältää mm. kaikkien saatavilla olevien kanavien tällä hetkellä käynnissä olevien tv-ohjelmien tiedot (kuten nimen ja kuvauksen ohjelmasisällöstä), kaikkien seuraavaksi alkavien ohjelmien tiedot, tulevaisuudessa tulevien ohjelmien tiedot, meneillään olevien ohjelmien eri ääniraitojen kaikki saatavilla olevat erikieliset versiot, tekstitykset eri kieliversioineen ja joillakin kanavilla myös kuulovammaisille tarkoitetun äänipalvelun.

    Uudehkoa televisiota käyttävä hyötyy tästä signaalin mukana tulevasta informaatiosta selvästi – tekeehän ripeästi toimiva, monipuolisesti ohjelmainformaatiota tarjoava ja kehittynyt ohjelmaopas television katselukokemuksesta miellyttävän.

    Vanhemmissa tv-laitteistoissa suorituskyky ei kuitenkaan välttämättä riitä kaiken signaalissa tulevan informaation käsittelyyn.

    Vastaanottimen ponnistellessa informaatiomäärän kanssa lopputulemana voi olla esimerkiksi satunnaisten kanavien ohjelmatietojen puutteita, ohjelmaopasvalikon hidastumista tai pahimmillaan koko ohjelmaoppaan tai tekstityksen katoaminen.

    Useimmiten kanavakohtainen ohjelmaopas kuitenkin latautuu myös iäkkäämmässä televisiossa, kun ensin valitsee ko. kanavan ja avaa ohjelmaoppaan sen jälkeen.

    Joskus myös vastaanottimen ohjelmistopäivitys voi auttaa. Ohjeita tämän tekemiseen löytyy yleensä laitteen valmistajan verkkosivuilta. Kaikista vanhimpiin laitteisiin eivät valmistajatkaan enää valitettavasti tarjoa päivityksiä, jolloin ratkaisuksi jää uuden tv-laitteiston hankinta.

    Myös kanavahaun tekeminen voi laittaa iäkkäämmän vastaanottimen koville – jokin kanavanippu voi jäädä kokonaan latautumatta ja kanavat jäädä pimeäksi. Tämänkaltainen ongelma ratkeaa yleensä sillä, että laitteeseen palautetaan tehdasasetukset ja tarvittaessa tehdään manuaalinen kanavahaku.

    Milloin kannattaa tehdä häiriöilmoitus?

    Me BLC:llä suosittelemme, että aina, jos kaapelitelevisiokuvassa on häiriöitä, joiden syy ei kotikonstein löydy, kannattaa tehdä häiriöilmoitus.

    Kun teet häiriöilmoituksen ongelman ollessa päällä, asiantuntijoidemme on helpompaa päästä vian jäljille ja sen selvittämiseen on parhaat mahdollisuudet.

    Jos käytössäsi on internet, voit käydä ensin vilkaisemassa sivuiltamme häiriö- ja huoltotiedotteet. Mikäli asuinalueellasi on tiedossa oleva yleinen vika, siitä on kerrottu näillä sivuilla. Sivuilta näet myös arvion häiriön korjauksesta.

    Häiriöilmoituksen voit tehdä 24/7 joko verkkosivuiltamme löytyvällä lomakkeella, soittamalla numeroon 015 577 5350 tai sähköpostitse hairioilmiotukset@blc.fi.

     

     

    Aiheet: