<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1335718923188186&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hae sivustolta

Aloita kirjoittamalla vähintään 3 merkkiä

    Kun taloyhtiön osakkaan avain katoaa – onko väliä, millainen avain se oli?

    Varmaan jokainen meistä tietää, miltä tuntuu, kun kotiavain ei löydykään totutusta paikasta. Nopeasti käy läpi mielessään, milloin avainta on viimeksi tarvinnut ja minne sen olisi voinut epähuomiossa laittaa tai kadottaa. Onneksi useimmiten huoli on turha.

    Jos avain kuitenkin jää kadoksiin, on aika kutsua paikalle lukkoseppä. Olipa taloyhtiössä käytössä mikä lukitusjärjestelmä tahansa, edessä on uudelleen sarjoittaminen.

    Oman avaimeni kadotessa toivoisin totisesti, että taloyhtiössäni olisi käytössä digitaalinen lukitusjärjestelmä.

    Asunnon murtoturvallisuus palautuu uudelleen sarjoittamalla

    Digitaalisessa lukitusjärjestelmässä kadonnut avain poistetaan käyttöjärjestelmästä ja sen jälkeen kyseisellä avaimella ei enää pääse huoneistoon eikä yhteisiin tiloihin. Asukkaan muut avaimet ohjelmoidaan uudelleen ja hän saa kadonneen tilalle uuden avaimen. Koko taloyhtiön lukitusturvallisuus on palautettu näin aiempaa vastaavalle tasolle.

    Kadonnut avain on kuitenkin suurella todennäköisyydellä mekaaninen avain, sillä perinteikäs mekaaninen lukkojärjestelmä on yhä käytössä suurimmassa osassa suomalaisia taloyhtiöitä. Kun mekaaninen avain katoaa, lukkoseppä sarjoittaa huoneiston lukon uudelleen, asukas saa uudet avaimet ja huoneiston murtoturvallisuus on tältä osin palautettu.

    Taloyhtiön lukitusturvallisuus vaarassa?

    Mekaanisen avaimen kadotessa ongelmaksi voi muodostua, että kadonnut avain avaa yhä taloyhtiön yhteisten tilojen ovet - ellei koko yhtiön lukitusta sarjoiteta uudelleen ja kaikkien asukkaiden avaimia uusita. On selvää, että etenkin isommissa taloyhtiöissä koko lukituksen uudelleen sarjoitus on merkittävä kustannus.

    Tilanne on sama, mikäli poismuuttava asukas ei palautakaan kaikkia avaimia – huoneiston lukon voi sarjoittaa uudelleen, mutta kysymykseksi jää, kenellä kaikilla on pääsy yhtiön yhteisiin tiloihin.

    Kokonaiskustannukset puntarissa

    Lukitusjärjestelmää valitessa kustannuksilla on luonnollisesti iso painoarvo. Kustannuksia arvioidessa kannattaa kertakustannusten lisäksi pohtia muita lukitukseen liittyviä kuluja.

    Mekaaninen lukitus on edullisempi perustuskuluiltaan, mutta vuosien saatossa digitaaliset järjestelmät alkavat tuottaa säästöä erityisesti taloyhtiöissä, joissa avaimia katoaa paljon. Arvoa on hyvä laskea myös sille helpotuksen tunteelle, joka syntyy, kun kadonneen avaimen kulkuoikeudet saa nopeasti mitätöityä.

    Lukitusjärjestelmien erot lyhyesti

    Digitaalinen lukitus
    • Nykyaikainen lukitusmuoto, jossa kulkuoikeus on ohjelmoitu esimerkiksi perinteistä avainta muistuttavaan kappaleeseen, tagiin.
    • Mahdollistaa taloyhtiöissä yhteisten tilojen kulunhallinnan ja -ohjauksen.
    • Huoneiston avaimen kadotessa kadonnut avain poistetaan käyttöjärjestelmästä eikä se toimi enää yhtiön yhteistiloissa. Yleisavaimen kadotessa taloyhtiön lukitus ohjelmoidaan uudelleen.
    • Sähköinen ”uudelleensarjoitus” voidaan tehdä kuinka monta kertaa tahansa. Se on nopeaa ja edullista.
    • Avain ei ole kopioitavissa. Lisäavaimet ohjelmoi valtuutettu lukkoliike.
    • Avaimen kopiointisuoja ei perustu vanheneviin patenttisuojiin.
    Mekaaninen lukitus
    • Perinteinen ja käytetyin lukitusjärjestelmä, jossa on nimensä mukaisesti mekaaniset lukkorungot ja avaimet.
    • Toimiva valinta, kun muutostarpeita on vähän ja asukkaiden vaihtuvuus vähäistä.
    • Huoneiston avaimen kadotessa huoneiston lukko on sarjoitettava uudelleen. Kadonnut avain avaa yhä yhteisten tilojen ovet.
    • Yleisavaimen katoaminen vaatii kaikkien taloyhtiön lukkojen uudelleen sarjoittamisen sekä avainten uusimisen.
    • Sarjoitusvaihtoehtoja on rajallinen määrä.
    • Lukitusjärjestelmien patenttisuojat vanhenevat tietyn ajan kuluessa, jolloin uusien avainkopioiden teettämistä ei valvo kukaan.
    • Yli 20 vuotta vanhat lukostotiedot arkistoidaan, jolloin esimerkiksi yleisavaimen sovittaminen uudelleen sarjoitettuun oveen voi olla mahdotonta.

    Kun on aika uudistaa lukitusjärjestelmä, autamme teitä valitsemaan teille sopivan, kokonaisedullisimman lukitusratkaisun. BLC Turva tarjoaa lukitus- ja heloitussuunnittelun kotitalouksiin ja teollisuuteen, ammattitaitoisen asennuksen kaikkiin lukitus-, heloitus- ja valvontajärjestelmiin sekä oviautomatiikan asennus- huolto- ja korjauspalvelut.

    Ota yhteyttä lähimpään toimipisteeseen

    Pyydä tarjous palveluistamme

    Aiheet: